Stuur op energie!
Wij willen rust en ruimte en wel nu meteen! Hoe mindful is mindfulness nog?

Wij willen rust en ruimte en wel nu meteen! Hoe mindful is mindfulness nog?

27 mei 2015

Onlangs kregen wij de vraag van een van onze klanten om als team ‘iets’ te doen met mindfulness. Het team wilde graag beter leren samenwerken en presteren en ze wilden vooral een leuke, ontspannen middag waar ze ook nog iets van konden opsteken. Naast relaxed ook iets nieuws ervaren, iets mee naar huis nemen, inspiratie opdoen en dat alles in 1 a 2 uur……… 

Een andere klant zat de laatste tijd niet lekker in haar vel en voelde zich erg onrustig. Ze wilde rust in haar hoofd en lijf en hoopte dat mindfulness haar dat  kon brengen. Ze had bedacht dat ze eens in de 4 a 6 weken een mindfulness-sessie bij ons wilde komen volgen.  

Mijn eigen kennismaking met mindfulness bestond een aantal jaren terug uit een basiscursus van 10 bijeenkomsten van een dagdeel, 2 themadagen en daarna met z’n allen in een jaargroep, iedere 3 weken een dagdeel. Onder begeleiding van zeer ervaren docenten trainen, trainen, trainen. Dat verstonden zíj onder kennismaken met mindfulness……

Volgens Koen Haegens auteur van het boek ‘Neem de tijd; overleven in de to go- maatschappij’ is er sprake van een heuse rustindustrie die slim inspeelt op de eisen van onze haastmaatschappij en zelfs nog een stap verder gaat. De handelaren in haast zijn zo bezien eerder onderdeel van het probleem dan van de oplossing. De aangeprezen oefeningen en therapieën zijn daarbij bedoeld om de ik-bv nog sneller en efficiënter te laten functioneren. Haegens geeft hiervan een mooi voorbeeld: wereldwijd kochten meer dan 7 miljoen mensen het boek ‘Eten, bidden, beminnen’ van Elizabeth Gilbert. Het verhaal gaat over een pas gescheiden vrouw die via een zoektocht van een jaar door verschillende ‘langzame culturen’ zichzelf terug vindt. Reisbureaus bieden nu speciale ‘eat-pray-love tours’ aan, bedoeld voor iedereen die ook zijn leven wil veranderen en wil voelen wat Elizabeth op haar reis heeft ervaren maar dan slechts in één week!

Mindfulness meditaties van 3 minuten

In het Oosten is mindfulness ‘a way of life’. In het Westen lijkt het meer een snel middel voor meer rust en betere prestaties. Kan dat wel of is de westerse variant van mindfulness vooral een loze belofte aan het worden? En wie wordt daar dan nog beter van?

Als specialist in vitaliteit worden wij dagelijks geconfronteerd met de behoefte en vraag naar meer rust en energie. Terwijl natuurlijk ook hierbij geldt dat tijd en geld schaars zijn. Vanuit deze vraag en onze overtuiging van de mogelijke waarde van mindfulness  voor individuen en organisaties willen wij niet zomaar nee verkopen, maar ook geen loze beloften doen. Binnen De EnergieFactor gebruiken wij de taal van de innerlijke familie (grondlegger psychologe Arienne Klijn) om onze eigen dilemma’s en keuzes en die van onze klanten te begrijpen, en elkaar te helpen hierbij steeds opnieuw te komen tot een goede oplossing. Hoe gaat dat in zijn werk?

Je innerlijke familie en mindfulness in het dagelijks leven

Iedereen heeft een innerlijke familie bestaande uit een meisje, jongen, man en  vrouw. De kunst is deze familieleden te leren kennen en zo goed mogelijk met elkaar te laten samenwerken. Op die manier haal je het beste uit jezelf en anderen; ook waar het gaat om realistische verwachting van wat mindfulness voor jou of voor een organisatie kan betekenen.

Onze innerlijke meisjes kunnen gaan trillen door alle eisen die er dagelijks aan ons worden gesteld en zij verlangen vooral naar rust en veiligheid. Onze innerlijke jongetjes zijn altijd in om iets nieuws uit te proberen, ze willen wel proeven van die nieuwe trend zolang het maar niet te lang duurt en te ingewikkeld voor ze wordt gemaakt. Onze innerlijke mannen hebben gehoord dat mindfulness een wetenschappelijke onderbouwing heeft en aantoonbare resultaten kan geven. Die resultaten liegen er overigens niet om: een duidelijke afname van lichamelijke en psychologische klachten. Ook blijkt uit onderzoek dat als er met meer aandacht wordt gewerkt de prestaties van een bedrijf toenemen. Onze innerlijke man kan doelgericht aan de slag! Hij eist hierbij natuurlijk snel en meetbaar resultaat!

In onze westerse cultuur is er veel aandacht voor de rollen van onze innerlijke kinderen en voor die van de innerlijke man. Wie kan als tegenwicht dienen voor deze drie innerlijke familieleden ? Het is onze innerlijke vrouw: zij weet wat haalbaar is door de reality check te doen, door vragen te stellen als: ‘wat mag je verwachten van zo’n korte kennismaking met mindfulness en wat vooral ook niet?’. Zij weet als geen ander dat je immers ook geen sport leert beoefenen door het volgen van een enkele clinic. Of het nu om sport gaat of om mindfulness, vaardig wordt je pas als je regelmatig traint en daarnaast ook nog thuis de nodige vlieguren maakt! Zij weet ook hoe belangrijk het hierbij is steeds helderheid te scheppen rondom die verschillende behoeften, wensen en verwachtingen van al die mensen die op zoek zijn naar rust en energie.

Mindfulness versterkt je innerlijke vrouw

Innerlijke vrouwen kunnen in onze maatschappij vaak wel wat versterking gebruiken. Lichaamstaal is de taal van de vrouw en deze liegt nooit. In tegenstelling tot je gedachten of je gevoelens, die nu eenmaal altijd gekleurd zijn door hoe jij wilt dat de werkelijkheid is of hoopt of vindt dat die moet zijn. Je lichaam geeft gewoon de werkelijkheid zoals die is weer en dat is nu precies wat mindfulness je leert. Het observeren en accepteren wat er is zonder oordeel en zonder daar gelijk in mee te gaan. Het helpt om met aandacht bij al je rollen, activiteiten en emoties te zijn, of je ze nu als prettig of als onprettig ervaart. Zo kun je spanning loslaten en emoties verwerken en dit versterkt het mindful effect in je dagelijks leven. En dat wil uiteindelijk toch iedereen?!

Link naar meta-analyse  effecten van mindfulness;

hier inzien en/of downloaden.

 

Onze partner