Stuur op energie!
Workshops/trainingen / Ben jij een strategische gever?

Ben jij een strategische gever?

10 april 2014

In het blad van managementboek.nl (februari 2014) wordt het boek van Adam Grant `Geven en nemen’ gerecenseerd, twee citaten:

`Grant laat zien dat er voor het hebben van succes meer nodig is dan alleen talent, hard werken en geluk. Succes is namelijk ook afhankelijk van de manier waarop je omgaat met anderen. Door te geven stimuleer je anderen om op hun beurt ook behulpzaam te zijn. Want we worden toch allemaal graag geholpen, toch?’

`…….Want al gauw dringt zich ook het beeld op van mensen die zo behulpzaam zijn dat ze gebruikt worden. Grant maakt echter duidelijk dat geven loont. Op voorwaarde dat je het strategisch toepast, dus met zorg voor jezelf. Dat je kunt doorverwijzen, als je iemand niet kunt helpen. En dat je zelf ook iets aan anderen mag vragen.

Wat wordt hier in innerlijke familietaal beschreven? Het innerlijke meisje wil anderen helpen. Zij wordt er blij van anderen blij te maken, zij voelt zich dan gezien en gewaardeerd, sterker nog: het maakt haar gelukkig dat anderen haar aardig en lief vinden! Zij is hiermee niet uit op roem of succes. Dat is meer een doel van de innerlijke man. De man is van het succes en alles wat hem dat oplevert: resultaat, (financiële) waardering, status, positie en macht. Daarvoor maakt hij plannen, bedenkt hij strategieën, werkt hij hard en jaagt hij zijn doelen na.

Als een innerlijke meisje de vrije hand heeft  geeft zij alles aan iedereen en helpt zij iedereen desnoods ten koste van haar eigen welzijn….en die van de andere innerlijke familieleden. In zo’n geval is de innerlijke vrouw vereenzelvigd met het meisje, het innerlijke jongetje wordt gek van zoveel zoetigheid, hij wil wel weer eens een keertje zijn eigen ding doen en de man raakt overwerkt, want let wel, hij moet alles doen om zijn dochter te behagen!

Wie hierin moet opstaan? Dat is de innerlijke vrouw: zij moet zorgen dat het innerlijke jongetje ook dingen doet die hij leuk vindt en daarmee energie houdt en krijgt, dat de innerlijke  man grenzen stelt. Het innerlijke meisje kan binnen die grenzen veel goed doen voor anderen,  vanuit het realisme (goed is goed) en zelfvertrouwen (we zijn goed zoals we zijn) van de innerlijke vrouw!

In de vertaling naar jezelf schrijft de recensent `Grant houdt je namelijk ook een spiegel voor; je gaat je afvragen of je zelf wel zo’n strategische gever bent.’ Iedereen moet dat voor zich bepalen, maar bij het beantwoorden van die vraag raad ik je aan deze met alle familieleden gezamenlijk te beantwoorden: geef zoveel je kan (meisje), met behoud van en met zorg voor jouw eigen energie (jongetje), zorg dat het werk- en uitvoerbaar is (man) en dus realistisch en goed is voor jouw familie in jullie situatie (vrouw). Hier is geen standaard recept voor, want ieders innerlijke familie zit tenslotte anders in elkaar! En de enige weg naar succes in het algemeen is met aandacht en respect voor alle familieleden en hun onderlinge balans. Veel succes!

Onze partner