Stuur op energie!

Innerlijke Familie

Welkom bij het model van je innerlijke familie! Je innerlijke man en vrouw, jongen en meisje beheren samen als 'familie' alle kwaliteiten die ieder mens bezit en die je kunt inzetten. De vier familieleden kun je zien als vier gezichten: vier rollen en houdingen om aan te nemen, compleet met bijbehorende eigenschappen. Dit zijn de ingrediënten voor een dynamisch spel: je kunt deze gezichten afwisselen in een razend tempo, zodat je in iedere situatie die kwaliteiten naar voren kunt brengen die het beste resultaat geven. Je leert te spelen met je gedrag: dit levert een grotere vrijheid en flexibiliteit van handelen op.

Resultaat

Inhoud
In dit model komen alle familieleden en de regisseur in jou aan bod. Op een doeltreffende wijze leer je het meisje, het jongetje, de vrouw en de man in je kennen. En vervolgens leer je hoe je de regie kunt nemen over je eigen familieleden zodat je effectiever wordt in je handelen.

Het jongetje


Je innerlijke jongetje staat symbool voor je enthousiasme, je humor, je
ideeën en je levenslust. Dankzij hem ervaar je het plezier van eigenheid en inspiratie en kun je gaan voor wat je echt wilt in je leven. Het innerlijke jongetje is een avonturier en belhamel, eigenwijs en ondernemend. Met je jongetjesschild voorop lach je om moeilijke situaties en bedenk je creatieve oplossingen voor problemen. Je innerlijke jongetje kan je grenzeloos, driftig en rebels maken, je snel afleiden en je aansporen iets nieuws te proberen. Hij is de vrolijke noot in je bestaan, die altijd nieuwe kansen ziet en je helpt het leven speels en ongedwongen te benaderen.

Het meisje

Je innerlijke meisje vertegenwoordigt je gevoel, je kwetsbaarheid, je vermogen om je over te geven en te vertrouwen op het goede. Je innerlijke meisje staat voor je behoefte aan liefde, geborgenheid en harmonie. Dankzij haar kun je je verbinden met anderen en daarvan genieten, ben je trouw en behulpzaam en kun je groeien en ontwikkelen. Haar openheid maakt het mogelijk waar te nemen wat een ander voelt. Tegelijkertijd is het juist deze openheid en gevoeligheid die haar kwetsbaar maakt voor de negatieve invloeden en reacties van de buitenwereld. Zij heeft dan ook bescherming en  steun nodig.

De man

Je innerlijke man vertegenwoordigt je denkkracht en daadkracht. Met dit schild voorop trotseer je tegenslagen en ga je door tot je je doel bereikt hebt. Je maakt scherpe analyses en bepaalt je koers vanuit een heldere visie. Je bewaakt de voortgang en hakt knopen door. Met behulp van de kwaliteiten van de innerlijke man kun je voor jezelf opkomen en je beschermen tegen aanvallen van buiten. Je innerlijke man staat symbool voor je normen en je vermogen orde op zaken te stellen. Dankzij hem ben je duidelijk over wat je doet en doe je wat je zegt.

De vrouw

Je innerlijke vrouw weet vanuit haar buikgevoel en intuïtie hoe de werkelijkheid in elkaar zit. Zij accepteert dat het gaat zoals het gaat: dankzij haar kun je je lot verdragen en door schade en schande wijs worden. Met je innerlijke vrouw ontwikkel je waarden en kaders, leer je door naar binnen te kijken ervaringen te duiden en te plaatsen. Je innerlijke vrouw helpt je een goede moeder te zijn voor je innerlijke kinderen en voor kinderen in de buitenwereld. Met behulp van haar draagkracht en compassie leer je los te laten wat geen nut en toegevoegde waarde meer heeft.

Wij volgden beiden de opleiding tot gecertificeerd schildencoach bij de grondlegger van dit model, Ariënne Klijn.  

Onze partner