Stuur op energie!
Last van een conflict? Ontdek de rijdende rechter in jezelf!

Last van een conflict? Ontdek de rijdende rechter in jezelf!

31 december 2021

Laatst zat ik met mijn zoon in de wachtkamer van de orthodontist. Mijn oog viel op een colom in een oude Magriet. Psychologe en relatietherapeute Annette Heffels bekende dat ze soms de rijdende rechter wilde zijn... De tv rechter die op licht moraliserende toon kortdaad knopen doorhakt bij allerlei soorten burenruzies en conflicten. ‘Dit is mijn uitspraak en daar zult u het mee moeten doen’. Als relatietherapeut  hoort dat natuurlijk niet, tegen mensen zeggen hoe het zit en dat ze het daarmee moeten doen….

Bij de rijdende rechter denk ik in eerste instantie aan Youp van ’t Hek die het in een oudejaarsconference had over meester Frank Visser. Youp noemt hem de cowboy van de NCRV. Met een hoedje op rijdt hij in een campertje door het land en bemiddelt opgewekt bij elkaar op leven en dood bevechtende  buren. Volgens Yoep leidt het publiekelijk oplossen van dit alles bij de rijdende rechter tot bijzonder veel  blijheid en zelfs tot een zekere opwinding… Youp visualiseert deze opwinding met een bepaald gebaar en roept dan 'PING' Hilarisch voor veel innerlijke jongetjes!

Ook al is zijn fysieke verschijning niet echt het toonbeeld van mannelijkheid,  de rijdende rechter laat ons wel een sterke innerlijke man zien. Bekeken vanuit het model van de innerlijke familie toont hij ons kwaliteiten als duidelijkheid, denk- en daadkracht, hij laat zich nergens door imponeren en hakt met zichtbaar gemak knopen door. Allemaal kwaliteiten die behoren tot het terrein van onze innerlijke man.

Annette Heffels haar aanpak is gericht op mensen zelf hun angsten en verlangens te laten onderzoeken en dan elkaar vrijwillig elkaars hand en soms zelfs hun hart te geven. Dit is het domein van de kwaliteiten van de innerlijke vrouw.

Helaas soms duurt zo’n reflecterende aanpak te lang of is het teveel gevraagd en loopt hun tocht langs ongewenste zijwegen. Waar de wil en/of  het vermogen ontbreekt  biedt de wet soms een oplossing bij slepende conflicten. Daarom vraagt Annette zich af of het zo verstandig is dat de rijdende rechter naast zijn uitspraken de partijen tegenwoordig regelmatig bemiddeling aanbiedt. Aan mediators en bemiddelingscoaches was toch al geen gebrek. Wie kan welk verschil maken is steeds weer de vraag.  Als zelfs de rijdende rechter bemiddelt wie hakt er dan nog knopen door?

In innerlijke familietaal biedt het gezonde huwelijk een oplossing. Hierbij toont onze innerlijke vrouw haar leiderschap door compassie en reflectie. Zij zorgt dat we niet ingezogen worden in allerlei emoties. Waardoor we niet constant in herhaling (blijven)vallen bij ruzie en het ons lukt om er van een afstandje naar te kijken. Vanuit wat werkelijk belangrijk is voor de hele innerlijke familie kan zij haar innerlijke man instructies geven. Leiderschap van de innerlijke man groeit op de voedingsbodem van de innerlijke vrouw. Als helder is vanuit welke waarde we willen handelen kan onze innerlijke man doelen stellen, daadkracht tonen en de juiste knopen doorhakken.Vaak heb je bij conflicten helemaal geen externe hulp nodig en kom je zelf een heel eind door je eigen innerlijke man en je eigen innerlijke vrouw beter te leren kennen. Of je nou Frank of Annette heet, rechter of relatietherapeut, man of vrouw bent, alle bovengenoemde  kwaliteiten zijn per slot van rekening universeel en dus in beginsel binnen jezelf aanwezig. Per situatie kijk je dan wat de gewenste opstelling van jouw innerlijke familieleden is. Een hoopvolle gedachte voor onze innerlijke meisjes! En soms kan jouw innerlijke jongetje de zaak op het juiste moment net wat (meer) lucht geven. PING   

Onze partner