Stuur op energie!
Wilskracht is sleutelfactor voor een gelukkig en succesvol leven!

Wilskracht is sleutelfactor voor een gelukkig en succesvol leven!

31 december 2021

Zoals dat meestal gaat in het leven hechtte ik op dat moment niet zo veel waarde aan wat hij zei. Nu pas begrijp ik de betekenis ervan. Ik begrijp niet hoe ik zijn wijze woorden al die jaren heb kunnen negeren.We zijn energie,’zei hij terwijl hij de boksbal ondersteunde die roerloos mijn aanval afwachtte. Energie is wat ik overal om me heen zie….Energieën die je overweldigen wanneer je ze ziet, hoort, wanneer je van ze houdt, wanneer je je realiseert dat je ze liefhad….Energieën die je helpen je weg te vinden….Energieën kun je niet simuleren, die zijn wat ze zijn. Ze kunnen je helpen je toekomst te zien of naar je kindertijd terug te keren….Ik zoek voortdurend naar energieën. Het maakt me niet uit hoe oud ze zijn, of ze man of vrouw zijn, hoe ze eruitzien….Achter de lichamen, achter de woorden, achter de liefde zitten die krachtige energieën…We zijn energieënjagers, Dani. En door aan sport te doen, door aan je conditie te werken word je een betere jager… Zorg goed voor je lichaam en voor je eigen energieën, dan zul je in de juiste richting worden gestuurd om de andere energieën te ontmoeten die je nodig hebt…’.

Dit is een citaat uit het boek Als je me vraagt om te komen laat ik alles achter me….maar vraag het me’ van Albert Espinosa (Prometheus, 2012, p. 79). Het verhaal van een man in een zoektocht naar een verdwenen jongetje, maar vooral een zoektocht naar zichzelf.

We zijn energie’. Alles aan iemand is energie: zijn gedachten, gedrag, gevoel, wil, uitstraling, woorden, zelfbewustzijn, emoties! Ook tussen iemand en zijn/haar omgeving: vriendschap, liefde, plezier, aandacht, communicatie, ruzie, oorlog…

We zijn energie’ en geluk en groei ontstaat wanneer de energie stroomt en straalt en problemen ontstaan wanneer de energie wegebt, bewegingloos en onvoldoende is òf juist overweldigend! Want wat hebben we toch moeite met onze energie, met name als het ongeleid of beperkt wordt! Het is dan zaak blokkades en stagnatie te onderkennen, onderzoeken en opheffen (eventueel accepteren) en om eigen energie te leiden. Daadwerkelijk leiding nemen dus over je eigen energie!

Een nieuw begrip in managementland is het zgn. empathisch leidinggeven: hierbij gaat het om meer dan alleen luisteren naar anderen en het begrijpen van hun gevoelens. De kunst is om de behoeften die achter die gevoelens schuilen te identificeren en daar op de juiste manier op in te spelen (vlg. M. Miyashiro, organisatieadviseur voor Fortune 500-bedrijven en Amerikaanse overheid en  schrijfster van het boek: De Empathiefactor’).

Wat betekent dat voor het leidinggeven aan je eigen energie? Wat houdt empathisch leiding aan persoonlijke energie in? Volgens Miyashiro is het met gevoel en vanuit bewustzijn luisteren naar jouw (energie-) behoeften en wel op drie niveaus (van Miyashiro):

  1. Het Ik: wat zijn jouw persoonlijke behoeften en waarden, behoeften zijn persoonlijke motivatiebronnen en dus jouw energiebronnen
  2. Het Wij: het jij en ik, verbinding met de ander en dus met je eigen energie(bronnen)
  3. Het Grotere geheel: de organisatie waarin we werken, het team waarin we werken, het gezin waarin we leven e.d., hier gaat het dus om het begrijpen van de basisbehoeften van de processen, rollen, eisen en verwachtingen en manier van communiceren

Kort gezegd: (h)erken jouw energiebronnen (behoeften), blijf hiermee in verbinding en beschouw en wees je bewust van de verbinding met de omgeving en de wisselwerking die deze heeft met jouw energie.

Onze partner